söndag 12 april 2009

Om att ge råd

Två dagars kurs och en kväll har skakat om min syn på coaching. Många vet hur envis jag varit om detta men nu har jag börjat omvärdera; det kan nog vara ok att ge råd..

Jag har börjat skissa på en modell. Kortfattat så handlar det om fyra medvetandeområden där coachen kan röra sig:

  1. Det klienten vet att han vet. Här behövs ingen coaching eller möjligtvis prestationscoaching.


  2. Det klienten inte vet att han vet. Här bör den största delen av coaching pågå. Att locka fram klientens potential, drömmar, styrkor, värderingar, motivation etc. Coachen är expert på processen, men ska inte ge eller styra mot svar.
    Inom detta område ligger även "sunt förnuft"-ämnen som försäljning och ledarskap. För att bli en riktigt bra ledare måste man utgå från sig själv.


  3. Det klienten vet att han inte vet (tex klienten vet att han inte har kunskap för att ta en VD-roll). Detta är området för lärare, mentorer och managementkonsulter. Coaching i detta område kan handla om diciplin och om att skapa utrymme för reflektion. Om coachen har kunskap i ämnet blandas coachrollen med lärarrollen.


  4. Det klienten inte vet att han inte vet (tex klienten kanske inte vet att det finns vissa koder för beteende, klädsel e.d. i VD-rollen). En coach som aldrig varit VD och ska coacha en nybliven VD kan bara coacha klienten till en viss nivå. Inom detta område är det en fördel att coachen har kunskap om ämnet. Här kan coachingen blandas med information/råd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar